Kompletna programska rješenja za javne bilježnike/notare, odvjetnike, ovrhovoditelje,  komore

rss notaio
   Vi ste ovdje  : PodrškaBlog 21.06.2021    

Naš tim stručnjaka piše blog za Vas!

 • notaio team

Poštovani korisnici!

   Na ovoj stranici naći ćete članke koje će pisati ljudi koji su stvarali Notaio, Ovrhe+ i eNforce. Nadamo se da će Vam pomoći da još bolje iskoristite mogućnosti Vaših i naših programa. Nama je također svaka pomoć dobrodošla: svi vaši komentari bit će detaljno razmotreni i uzeti u obzir pri pisanju novih verzija programa.
    Dakle, čitajte blog i aktivno komentirajte članke - tim zajedničkim naporom postići ćemo da na obostrano zadovoljstvo programi budu savršeniji nego ikad. To će Vama dati veću fleksibilnost i brzinu rada, dok će nama pružiti zadovoljstvo da imamo bolji proizvod.
Zakonske i tehničke specifičnosti fiskalizacije za odvjetničke urede

ožu 12

Napisano:
12.3.2013. 11:13  RssIcon

Kao što već vjerojatno znate od 1.4.2013. i za odvjetničke  urede koji rade s gotovinskim računima stupa na snagu Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.
Osnovna pitanja na koja vam želimo jednostavnim rječnikom pružiti odgovor su  - Kako će fiskalizacija utjecati na vaše svakodnevno poslovanje sa strankama i kako će odvjetnički uredi raditi izdavanje gotovinskih računa? Koje su specifičnosti fiskalizacije za odvjetničku službu u odnosu na ostale obveznike? Kako pravilno odabrati softversko rješenje za fiskalizaciju?

    Proces izdavanja gotovinskog računa i izvještaja za Poreznu upravu

Obveznik fiskalizacije prilikom izdavanja svakog računa za promet u gotovini putem programa u svom uredu račun elektronički potpisuje te ga dostavlja Poreznoj upravi putem Internet veze. Program Porezne uprave provjerava jesu li dostavljeni svi propisani elementi računa te jesu li potpisani ispravnim digitalnim certifikatom. Potom  Porezna uprava računu određuje Jedinstveni identifikator računa (JIR) te ga vraća obvezniku fiskalizacije putem Internetske veze. Ova razmjena izvršava se u realnom vremenu (max. nekoliko sekundi). To praktično znači da će se na printer u vašem uredu odmah ispisati račun kojeg je elektronskim putem ovjerila Porezna uprava.

    Specifičnosti fiskalizacije vezane uz odvjetničku službu

Kod odvjetničke službe, zbog specifičnosti službe i zaštite odvjetničke tajne, reducirani su podaci koji se šalju u Poreznu upravu. Ovjera računa izvršava se na način da se iz računa izdvajaju samo određeni elementi računa koji se digitalno potpisuju i dostavljaju u Poreznu upravu. Propisani elementi računa koji se dostavljaju su:  

 1. osobni identifikacijski broj (OIB) obveznika fiskalizacije
 2. datum i vrijeme
 3. broj računa
 4. oznaka  da je obveznik fiskalizacije u sustavu poreza na dodanu vrijednost
 5. iznos računa razvrstan po poreznoj stopi (zbrojni iznos naknade i poreza, iznos oslobođenja)
 6. način plaćanja
 7. osobni identifikacijski broj operatera (djelatnika koji je izdao račun)
 8. zaštitni kod izdavatelja

Za ovjeru računa nije potrebno dostaviti podatak kome je račun izdan, niti specificirati račun po radnjama i o kakvoj odvjetničkoj usluzi se radi, te se stoga kroz ovjeru računa neće narušavati institut odvjetničke tajne. Potrebno je samo navesti u računu da se radi o “odvjetničkoj usluzi”. (izvor: Hrvatska odvjetnička komora - http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?art=919&sec=16)

    Koji odvjetnički uredi nisu obveznici fiskalizacije?

Svaki odvjetnički ured mora donijeti Interni akt kojim je potrebno propisati način numeriranja brojeva računa i popis poslovnih prostora s njihovim opisom. Odvjetnici koji nemaju gotovinsku uplatu/isplatu, ne moraju imati fiskalnu blagajnu, ali pod uvjetom da su to predvidjeli svojim internim aktom. (izvor: Hrvatska odvjetnička komora - http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?art=919&sec=16)

Interni akt nije potrebno dostaviti u Poreznu upravu, već mora biti u službenim prostorijama obveznika fiskalizacije. Na web stranici www.porezna-uprava.hr moguće je pronaći primjere internih akata.

    Tehnički preduvjeti za fiskalizaciju

Jedini tehnički preduvjeti za nesmetano izdavanje fiskalnih računa od strane odvjetničkih ureda koji rade s gotovinskim računima su:

 1. softverski program za izdavanje računa koji podržava fiskalizaciju;
 2. postojanje Internet veze u uredu;
 3. instalirani aplikativni certifikat za fiskalizaciju koji izdaje FINA za svakog obveznika PDV-a zasebno.

Troškovi FINA certifikata po uredu iznose 300 kuna za period od pet godina. Što se same instalacije certifikata tiče, ona će se moći napraviti putem udaljene podrške za naše korisnike, stoga nema bojazni da će sve biti pravovremeno napravljeno.

    Koje programsko rješenje odabrati?

Na tržištu postoji niz generičkih programskih rješenja za fiskalizaciju računa. Osnovna zamjerka tim programima je da nisu namijenjeni odvjetničkim uredima, već su programi opće prakse namijenjeni i trgovcima, i obrtnicima, i prijevoznicima, pa tako i odvjetnicima. Tu uvijek postoji rizika da programi ne prepoznaju specifičnosti elemenata odvjetničkih računa te da ih tretiraju jednako kao i ostale gotovinske račune (npr. za usluge automehaničara). No za pretpostaviti je da će sve ozbiljne tvrtke to ipak prepoznati i implementirati u svoje rješenje. Ostaje drugi aspekt koji treba razmotriti, a to je cjelovitost poslovnog procesa u uredu.

Za razliku od programa koji služe samo izradi i izdavanju fiskalnih računa, naše programsko rješenje „Avocatto“ obuhvaća sve poslovne procese rada odvjetničkog ureda (od rada sa strankama, spisima, kalendarima, izvještajima i ostalo) na kraju kojih je onda i izdavanje računa iz programa. Dakle, naš program je dizajniran isključivo za povećanje efikasnosti rada odvjetničkih ureda, a jedna od elemenata je i brži rad s računima uz zakonsko usklađenje s formatom računa. Tvrtka Omni Aspect svoja rješenja za fiskalizaciju nudi samo uz integrirana poslovna rješenja fokusirana na specifične djelatnosti (bilježnici, odvjetnici), ne nudimo rješenja koja pokrivaju sve djelatnosti jer se to ne uklapa u našu poslovnu filozofiju izvrsnosti u radu.

Dakle, prilikom odabira programskog rješenja za fiskalizaciju naš savjet bio bi – odaberite svakako program koji je namijenjen odvjetnicima a podržava fiskalizaciju u skladu sa zakonskim zahtjevima i specifičnostima vezanim uz odvjetničku službu. Ovaj trenutak u kojem ste od strane države natjerani da mijenjate svoje poslovne procese iskoristite i za dodatnu dobrobit koja će pridonijeti efikasnosti vašeg posla. Izbjegavajte rješenja opće prakse koja će vam samo stvarati dodatni posao i brige.

Uzmite nešto vremena i prikupite nekoliko ponuda za programe za odvjetničke urede, te odaberite onu koja vam se najviše odgovara. Pored cijene programa (koja je svakako jedan od najvažnijih faktora), vodite računa i o cijeni i uvjetima naknadne podrške (nove verzije programa i pomoć pri korištenju i uklanjanju tehničkih problema), veličini, ozbiljnosti i referencama tvrtke od koje kupujete program. Vrlo je važna dostupnost podrške i nastavak rada na razvoju programa. Izbjegavajte mikro tvrtke tipa „one-man-band“ jer one to ne mogu garantirati. Jedna osoba ne može fizički stići razvijati proizvod, pomagati svim svojim korisnicima (jer nikada niste jedini) i uvijek vam biti na raspolaganju, baš kada ga trebate.

U skladu s proklamiranom politikom razvoja informatičkog društva EU i Hrvatska će ubrzano početi implementirati razvoje elektronskog poslovanja koji će svakako zahvatiti i odvjetničku struku. Kroz vrlo kratko vrijeme mnogi podaci dobavljat će se i razmjenjivati s ostalim tijelima isključivo elektroničkim putem. za takvu tvrdnju nije potrebno biti vidovit, već samo pogledati kako se radi u susjednim državama koje su dulje u razvoju e-poslovanja. Npr. u Republici Austriji odvjetnici, sudovi i bilježnici podatke razmjenjuju preko zajedničke elektroničke platforme. Ukoliko sada već ulažete u neki program, najbolja odluka je da uložite u onaj koji će s vremenom napredovati se, nadograđivati i pratiti sve zakonske i tehničke promjene, što vam osigurava kontinuitet rada bez nepotrebnog stresa.

Detalji o našem programskom rješenju za odvjetničke urede Avvocato nalaze se na linku: http://www.notaioportal.eu/OdvjetniciOvrhovoditelji/Avvocato.aspx

    Kako će konkretno izgledati proces izdavanja fiskalnog računa u vašem uredu?

Prije svega odvjetnički ured treba posjedovati program za izdavanje računa koji u sebi posjeduje podršku za fiskalizaciju. Potpisivanje računa pomoću certifikata i dostava Poreznoj upravi obavljat će se u pozadini programa (razmjena podataka Internetom putem .xml formata) u trenutku nakon što odvjetnik ili djelatnik u uredu klikne na tipku "Izdaj račun". Tada će se dobiveni JIR automatski ispisati i pohraniti uz ostale podatke o računu. O ispravnom radu pozadinskog servisa će se brinuti program Avvocato u koji smo implementirali rješenje u skladu sa zakonskim zahtjevima i specifičnostima vezanim uz odvjetničku službu.

Dodatna obaveza ureda bit će dnevna dostava zbirnih podataka o ostvarenom prometu toga dana, što će program Avvocato automatski generirati i dostavljati na server Porezne uprave, ali isključivo po nalogu korisnika (klikom na dostupnu tipku iz izbornika u programu).

    Što ukoliko ne radi Internet veza?

Za slučaj kada zbog tehničkih razloga Internet vezu neće biti moguće uspostaviti, uredi će moći nesmetano nastaviti izdavati račune putem posebne uvezane knjige računa koja će se izdavati od strane Porezne uprave. U tom slučaju će po ponovnom osposobljavanju Internet veze korisnik morati ručno prekucati račune koje je izdavao pomoću spomenute knjige, kako bi se i ti računi dostavili Poreznoj upravi na uobičajen način te kako bi ušli u dnevni promet. Za ovo naknadno dostavljanje izdanih računa putem uvezane knjige uredi će imati rok od 2 dana.

    Ispravke fiskalnih računa

Ukoliko se prilikom kreiranja računa napravi greška, svaki takav račun koji je već izdan će se morati stornirati i ponovo kreirati ispravan. Potrebno je napomenuti i da će stranke pomoću ispisanog JIR-a na računu moći provjeriti svaki račun u Poreznoj upravi, čime građani potencijalno postaju svojevrsni porezni inspektori.


Tagovi:
Kategorije:

40 komentara do sada...


loikhuyenchosuckhoe.tumblr.com

Blog- Notaio vruće teme
# Suckhoelanhat.hatenadiary.com

Od TrackBack   11.12.2018. 20:58

i Want Love

Blog- Notaio vruće teme
# love issues

Od TrackBack   31.3.2019. 10:26

how to become a life coach - things you need to know before you coach a life

Blog- Notaio vruće teme
# empowered thinking

Od TrackBack   15.4.2019. 23:06

relationship coaching

Blog- Notaio vruće teme
# relationship advice for men

Od TrackBack   15.5.2019. 14:45

personal development Leadership Skills

Blog- Notaio vruće teme
# calls marketing

Od TrackBack   4.6.2019. 1:31

mon ngon moi ngay

Blog- Notaio vruće teme
# cong thuc nau an

Od TrackBack   9.6.2019. 2:59

how to get your husband to go to relationship counseling

Blog- Notaio vruće teme
# how to get your husband to go to relationship counseling

Od TrackBack   16.6.2019. 22:44

Divorce life coaching

Blog- Notaio vruće teme
# Divorce life coaching

Od TrackBack   21.6.2019. 7:02

stop thinking About food

Blog- Notaio vruće teme
# stop thinking About food

Od TrackBack   5.7.2019. 12:34

Baijialuntan.Net

Blog- Notaio vruće teme
# Baijialuntan.Net

Od TrackBack   9.7.2019. 1:45

One Day At A Time Lyrics

Blog- Notaio vruće teme
# One Day At A Time Lyrics

Od TrackBack   12.7.2019. 6:47

hướng dẫn cách làm sữa chua tại nhà

Blog- Notaio vruće teme
# hướng dẫn cách làm sữa chua tại nhà

Od TrackBack   22.7.2019. 10:43

Life Coaching Secret

Blog- Notaio vruće teme
# Life Coaching Secret

Od TrackBack   12.8.2019. 6:53

Encourage Positive Energy

Blog- Notaio vruće teme
# Encourage Positive Energy

Od TrackBack   21.10.2019. 16:39

sexless relationship help

Blog- Notaio vruće teme
# sexless relationship help

Od TrackBack   22.10.2019. 5:31

Luv Issue

Blog- Notaio vruće teme
# Luv Issue

Od TrackBack   26.10.2019. 22:52

Mon Ngon Moi Ngay

Blog- Notaio vruće teme
# Mon Ngon Moi Ngay

Od TrackBack   7.11.2019. 16:26

Major energy transition

Blog- Notaio vruće teme
# Major energy transition

Od TrackBack   24.11.2019. 17:47

reading Life coaching

Blog- Notaio vruće teme
# reading Life coaching

Od TrackBack   6.12.2019. 19:43

fake dating profiles

Blog- Notaio vruće teme
# fake dating profiles

Od TrackBack   11.12.2019. 5:25

Personal Development goals

Blog- Notaio vruće teme
# Personal Development goals

Od TrackBack   17.12.2019. 8:24

Make a guy fall in Love

Blog- Notaio vruće teme
# Make a guy fall in Love

Od TrackBack   17.12.2019. 14:33

More Bonuses

Blog- Notaio vruće teme
# More Bonuses

Od TrackBack   21.12.2019. 3:05

how to stop thinking about a guy

Blog- Notaio vruće teme
# how to stop thinking about a guy

Od TrackBack   21.12.2019. 16:57

renew marriage vows

Blog- Notaio vruće teme
# renew marriage vows

Od TrackBack   21.12.2019. 21:46

save a marriage

Blog- Notaio vruće teme
# save a marriage

Od TrackBack   24.1.2020. 10:31

Marriage Problems

Blog- Notaio vruće teme
# Marriage Problems

Od TrackBack   9.3.2020. 7:49

energy solar company

Blog- Notaio vruće teme
# energy solar company

Od TrackBack   23.5.2021. 11:28

visit the following web page

Blog- Notaio vruće teme
# visit the following web page

Od TrackBack   8.6.2021. 21:23

office chair xl

Blog- Notaio vruće teme
# office chair xl

Od TrackBack   11.6.2021. 4:40

deep thrusting rabbit vibrator

Blog- Notaio vruće teme
# deep thrusting rabbit vibrator

Od TrackBack   11.6.2021. 4:54

discuss

Blog- Notaio vruće teme
# discuss

Od TrackBack   12.6.2021. 9:52

cinema advertising software

Blog- Notaio vruće teme
# cinema advertising software

Od TrackBack   12.6.2021. 16:41

advertising in cinema

Blog- Notaio vruće teme
# advertising in cinema

Od TrackBack   13.6.2021. 1:05

Kerrie

Blog- Notaio vruće teme
# Kerrie

Od TrackBack   13.6.2021. 3:02

dcp delivery

Blog- Notaio vruće teme
# dcp delivery

Od TrackBack   14.6.2021. 8:02

item368414514

Blog- Notaio vruće teme
# item368414514

Od TrackBack   17.6.2021. 23:44

Buy registered Canadian passport

Blog- Notaio vruće teme
# Buy registered Canadian passport

Od TrackBack   18.6.2021. 7:07

military laptop

Blog- Notaio vruće teme
# military laptop

Od TrackBack   19.6.2021. 5:12

SLOTXO

Blog- Notaio vruće teme
# SLOTXO

Od TrackBack   20.6.2021. 1:46

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
Dodaj komentar   Odustani 

Pretraži blog